O ANTIFRIZU – ULOGA, VRSTE I RUKOVANJE - Savet stručnjaka | Adeco


SAVET STRUČNJAKA

20
APR

O ANTIFRIZU – ULOGA, VRSTE I RUKOVANJE

Uloga rashladnih tečnosti (antifriza) je: 1. Sprečavanje smrzavanja u sistemu za hlađenje motora, 2. Sprečavanje korozije, 3. Sprečavanje stvaranja kamenca u sistemu, 4. Sprečavanje pojave kavitacije, 5. Bolje odvođenje toplote-bolje hlađenje,

Vrste antifriza

Tradicionalni antifriz (IAT): period zamene ovog antifriza je 2 godine. Plave je boje. Hibridni antifriz (HOAT) ili G11 antifriz: period zamene ovog antifriza je 3 godine. Zelene je boje. Organski antifriz (OAT) ili G12 (Long Life): period zamene ovog antifriza je 5 godina. Ljubičaste je boje. Napredni organski antifriz (SOAT) ili G13: Period zamene je 5-7 godina. Ima bolju korozivnu zaštitu od OAT antifriza. Ljubičaste je boje.

Rukovanje antifrizom 1. Antifriz je otrovan, te je svakom antifrizu dodat sastojak da mu ukus bude gorak; 2. U rashladnom sistemu motora uvek mora biti antifriz; 3. Ne smeju se mešati antfrizi različitog kvaliteta. Zbog toga su i antifrizi obojeni po kvalitetu. Jednom rečju, ne mešati antifrize različitih boja; 4. Treba voditi računa o periodu zamene antifriza, a u skladu sa preporukom proizvođača kao i uslovima korišćenja; 5. Antifriz treba da se skladišti u originalnoj ambalaži koja je nepropusna za vazduh, na temperaturi do +30 o C. U takvim uslovima antfriz se može čuvati najduže do 3 godine.

adeco-zamena-antifriza.jpg
NAZAD NA SAVETE