PODMAZIVANJE VETROGENERATORA - Savet stručnjaka | Adeco


SAVET STRUČNJAKA

13
OCT

PODMAZIVANJE VETROGENERATORA

Kao i sve što je vezano za  proizvodnju energije, vetrogeneratori predstavljaju veliko ulaganje za kompanije koje u njih ulažu kako bi generisale energiju i profit. Međutim za razliku od ostalih izvora energije, vetrogeneratori predstavljaju jedinstveni izazov.

Opravka vetrogeneratora često može biti veoma složena iz nekoliko razloga. Većina vetroelektrana nalazi se u udaljenim područjima. Sami vetrogeneratori su veoma visoki, što znači da radnici moraju da rade na velikim visinama (od 20 do 120 metara). Jedna od ključnih stvari za sprečavanje dugotrajnih i skupih popravki je plansko održavanje. Pravilno  podmazivanje je važan deo tog održavanja. 

Vetrogeneratori su veoma skupi, a sistem podmazivanja je veoma važan za njihov kvalitetan rad. Postoji mnogo različitih delova vetrogeneratora koje treba podmazati. Pri podmazivanju koriste se tehničke masti, menjačka i hidraulična ulja.

Pravilno podmazivanje menjača vetrogeneratora  je veoma važno za produžetak njihovog životnog veka. Za podmazivanje menjača vetrogeneratora koriste se sintetička ulja koja su dizajnirana da izdrže sve zahtevne uslove u kojima rade vetrogeneratori, bilo da su to ekstremna opterećenja, ekstremne temperature ili mogućnost korozije iz slane vode za vetrogeneratore postavljene u blizini  mora.  

Treba imati u vidu, da je broj obrtaja lopatica vetrogeneratora od 60-80 o/min, te da se pomoću multiplikatora, broj obrtaja generatora povećava na 1.500- 1.800 o/min. 

Vrsta ulja koja se koristi u menjaču vetrogeneratora data je  od strane proizvođača originalne opreme za jedinice (OEM). Jedna od glavnih razlika je da li je ulje sintetičke ili mineralne osnove. Vrsta ulja koja se koristi u menjaču vetrogeneratora, ali i za sve ostale delove, generalno je naznačena od strane proizvođača originalnih delova koji čine vetrogenerator. Jedna od glavnih razlika je, da li je ulje sintetičko ili mineralno.

Zato proizvođači ulja za vetrogeneratore moraju imati u vidu da ovakva ulja moraju da imaju dug eksploatacioni vek (min. 6.000 r/č), da poseduju deemuziovnost (dobro odvajanje vode iz ulja), dobru termičku i oksidacionu stabilnost i dobra niskotemperaturna svojstva.

U najboljem slučaju, servisiranje vetrogeneratora, bar što se podmazivanja tiče, može biti na svakih šest meseci, a obično to bude i kasnije. Što se tiče ulja u menjaču, zahtev kupaca je da ova ulja traju od tri do pet godina bez zamene, jer su troškovi zamene ulja u menjaču kao i u slučaju kvara menjača i promene menjača, izuzetno visoki.  Najam specijalnih dizalica, koje se tom prilikom koriste, je takođe veoma skup. 

Međutim, menjač nije jedini deo vetrogenaratora koji zahteva podmazivanje. Postoji još čitav niz delova koji zahtevaju podmazivanje (lopatice, ležajevi, turbine i sl.). Kod turbine se koristi hidraulično ulje.

Zato se kod podmazivanja vetrogeneratora sve više ide na varijantu masti i ulja koje mogu da imaju višestruku primenu, a sve u cilju smanjenja troškova održavanja. Razvoj ovih proizvoda ide u pravcu optimizacije broja potencijalnih aplikacija uz proizvodnju kvalitetnog proizvoda. Razvoj maziva u budućnosti, pratiće razvoj tehnologija vetrogeneratora. Paketi aditiva i bazna ulja moraju biti poboljšani kao bi se zadovoljili visoki standardi i zahtevi, pre svega u pogledu otpornosti na oksidaciju, ali i u pogledu zadržavanja tečljivosti pri niskim temperaturama. Zato proizvođači maziva moraju imati tesnu saradnju sa proizvođačima opreme za vetrogeneratore, jer se specifikacije maziva veoma brzo menjaju kako bi se zadovoljili svi zahtevi.

Preveo i priredio:
Radovan Vlajković
Direktor sektora marketinga i razvoja, ADECO

Izvor: 
www.power-eng.com, Wind Turbine Lubrication and Maintenance: Protecting Investments in Renewable Energy, autor:  Justin Martino

 

NAZAD NA SAVETE